Što je hipotekarni kredit

Ako trebate veću svotu novaca, a ne želite biti vezani točno određenom namjenom, najviše će Vam odgovarati hipotekarni kredit. Možete ga koristiti kao namjenski kredit, ali i kao nenamjenski, za ostvarivanje svojih potreba kao što su refinanciranje postojećih obveza, kupnja auta, rekonstrukcija stana ili put oko svijeta.

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno

Prednosti hipotekarnog kredita...

Za i protiv hipotekarnog kredita

Kao što je već spomenuto u uvodu, kod podizanja hipotekarnog kredita, ne morate banci objašnjavati na što ćete potrošiti novac. To je u potpunosti Vaša osobna stvar. Razdoblje otplate može trajati i do 20 godina. Kamatna stopa je niža nego kod klasičnog potrošačkog kredita.Neke banke nude mogućnost prijevremene otplate hipoteke bez dodatnih naknada. Najveći minus je svakako rizik gubitka nekretnine u slučaju nemogućnosti otplaćivanja preuzetih obveza i vrlo visoka naknada za vođenje (po nekoliko tisuća kuna).

Do kojeg iznosa se može podići?

U pravilu se hipotekarni krediti odobravaju do iznosa od 150 000 EUR. Konačnu visinu odobrenog kredita saznat ćete tek nakon što banka provjeri Vaše mogućnosti - kreditnu sposobnost, eventualne jamce i sudužnike, vrijednost nekretnine, evidenciju u HROK-u i slično.

Koje uvjete trebate ispuniti?

Najčešći uvjeti koje trebate ispuniti kako bi Vam hipotekarni kredit bio odobren su da ste: punoljetni, kreditno sposobni građani Republike Hrvatske s prebivalištem u RH. U trenutku traženja trebali biste biti zaposleni na neodređeno i imati neprekinuti radni staž kod sadašnjeg poslodovca i otvoren tekući račun. U pravilu ne smijete biti stariji od 70 godina u trenutku dospijeća zadnjeg anuiteta kredita. Osim nekretnine često su uvjet jamci ili depozit.

Potrebni dokumenti

Svaka banka ima svoje uvjete odobravanja hipotekarnog kredita. Nejčešće se traže izvadci iz katastra, odnosno dokazi prava vlasništva nad nekretninom. Zatim dokaz o stažu, o primanjima, procjena vrijednosti nekretnine, polica osiguranja i dr.

Primjeri povoljnih hipotekarnih kredita:


Hipotekarni kredit u Raiffeisenu

Hipotekarni kredit u eurima ili kunama, bez jamaca i bez depozita.
Više informacija: www.rba.hr/hipotekarni

Hipotekarni kredit u ZABI

U Zagrebačkoj banci možete dobiti hipotekarni kredit u iznosu dvostruko manjem od vrijednosti nekretnine koja služi kao zalog.
Više informacija: www.zaba.hr

Kunski hipotekarni kredit u Sberbanku

U ovoj banci možete podići hipotekarni kredit u iznosu od 75.000 kn do 1.900.000 kn uz vrlo jasne uvjete poslovanja.
Više informacija: www.sberbank.hr


Zajmovi i krediti

Što je hipotekarni kredit
Dobre i loše strane kredita
Prednosti i nedostatci SMS kredita

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH