Zajmovi i krediti - osnovna razlika

Koliko zajmova toliko različitih specifikacija. Neke od njih su svima zajedničke pa ih možemo podijeliti na zajmove bankarskih i nebankarskih institucija, na namjenske i nenamjenske, koje možete dobiti bez jamaca ili samo s jamstvom. Svaki zajam odgovara nekoj namjeni i prema tome se određuje kamata. Kako se međusobno razlikuju i s kakvim se sve prednostima i rizicima mogu susresti tražitelj zajma?

» 3 min čitanja «

obrazek s popiskem

Znate li koja vrsta zajma će Vam najbolje odgovarati?

Uzimanje zajma: u banci ili ne?

Kredit je najčešće zajam dobiven u banci, a ako se odlučite na posuđivanje novca od neke nebankarske institucije to će se zvati zajam. Banke nude niže kamate i EKS i stoga im se često daje prednost, ali kako biste od njih dobili novac morate dokazati bonitet i ne nalaziti se na "crnoj listi" ili listi neurednih dužnika.

Zajmovi su dostupniji te mogu biti odobreni i ljudima koji se nalaze u registrima dužnika ili nemaju evidentiran prihod. Proces odobrenja je brz i može se obaviti bez posjete poslovnici. Veliki minus zajmova je viša EKS, nepovoljniji uvjeti ugovora i naknade.

Namjenski vs. nenamjenski kredit

Novac dobiven namjenskim kreditom se mora upotrijebiti za financiranje konkretne stvari (vozila, stana). Svrha na koju ćete potrošiti novac je unaprijed ustanovljena i nije dozvoljena njena promjena dok traje otplata. Prednosti namjenskog kredita su niža kamatna stopa i duži rok otplate.

Novac iz nenamjenskog kredita se može iskoristiti na štogod želite i sam proces odobrenja je većinom jednostavniji nego kod namjenskog. Ne morate nikome dokazivati način na koji ste potrošili novac. Budući da se odobrava i bez jamaca, imat ćete višu kamatnu stopu.

Krediti bez jamaca i hipotekarni krediti

Kako bi Vam bio odobren kredit bez jamaca ne morate tražiti jamca ili založiti nekretninu. Tako klijent dobije znatno manju svotu s većom kamatom, ali zato mirnije spava jer se ne mora bojati za krov nad glavom ili prebacivanje otplate na nekog drugog.

Hipotekarni krediti su povoljniji, kamata je niža i rok otplate dulji. Rizik predstavlja, u slučaju nemogućnosti otplate, pad boniteta i gubitak nekretnine.
Zajmovi i krediti

Što je hipotekarni kredit
Dobre i loše strane kredita
Prednosti i nedostatci SMS kredita

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH