Kako ispravno koristiti minus na tekućem računu

Preko tekućeg računa primamo plaću i koristimo ga za plaćanje režija i druge izdatke, ali može se dogoditi da jednog mjeseca nećete imati dovoljno novca za plaćanje svih računa. Izlaz iz ove neugodne situacije može Vam pružiti financijska rezerva povezana s Vašim tekućim računom - kontokorentni kredit, odnosno odlazak u minus.

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno

Minus na tekućem računu koristite razumno


Ovaj korisnički zajam možete koristiti po potrebi do ustanovljenog limita. Radi se o novcu banke koji Vam je u potpunosti na raspolaganju. Novac se prevede na Vaš račun i možete ga koristiti kako god Vam se sviđa. Ali kako razumno koristiti odlazak u minus, a da platite što manje kamate?

Sami odredite limit

Visina limita se izvodi iz visine Vaših primanja. Unatoč tome što možete steći viši limit, radije izaberite onaj niži i nemojte ga prelaziti. Tako ćete izbjeći situaciju u kojoj nećete biti u mogućnosti pokriti minus u sljedećem mjesecu.

Koristite manje iznose

Minus na tekućem računu nije namjenjen dugoročnom korištenju većih iznosa. Koristite ga samo u slučaju kratkoročnog nedostatka novčanih sredstava svjesni da ćete to morati vratiti u sljedećih 30 dana. Ako Vam je potrebna posudba na godinu ili više radije potražite povoljan potrošački kredit.

Pripazite na visinu kamate

Čim počnete koristiti novac iz minusa, banka će Vam zaračunati na njega kamatu koja može biti do 20% godišnje. Iz tog razloga je ovaj tip kreditiranja dugoročno izrazito nepovoljan. U slučaju da ćete koristiti sredstva iz minusa samo 20 dana, platit ćete kamatu samo za te dane.

Nemojte prelaziti dopušteno prekoračenje

S Odlaženjem u minus trošenje novca čini se jednostavnijim. Ipak, vrlo je važno paziti na ograničenje do kojeg možete podizati novac. Ako prijeđete granicu minusa, banka će Vam zaračunati visoke kaznene penale, negdje i oko 30%.


Tekući računi

Kako pravilno koristiti minus na tekućem
Tko sve može otvoriti tekući račun bez naknada

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH