Tekući račun

Gotovo svaki poslodavac će tražiti od Vas tekući račun kako bi Vam mogao uplaćivati plaću, a redovito se koristi i za primanje socijalne pomoći ili državne potpore. Ovaj račun donosi korisniku čitav niz pogodnosti, od lakog upravljanja njime sve do široke ponude dodatnih usluga koje idu u paketu s računom.

» 3 min čitanja «

obrazek s popiskem

Tekući račun je koristan svima

Povoljan račun u banci

S tekućim računom možete provoditi bezgotovinska plaćanja ili podizati gotovinu na bankomatu. Tako ćete na jednostavan način platiti račune ili urediti jednokratni ili redoviti platni nalog. Osim toga, banke svojim klijentima mogu omogućiti odlazak u minus što Vam omogućava da u slučaju financijskih poteškoća imate na raspolaganju i novac banke.

Što se ne isplati?

Na tekućem računu ne biste smjeli dugoročno držati veću količinu novaca. Ovdje novac, zbog niske kamate i utjecaja inflacije, gubi na vrijednosti. Kako biste dobro iskoristili novac radije izaberite drugi bankarski proizvod, na primjer štedni račun ili oročenu štednju. Na tekućem računu ostavljajte samo onaj iznos koji Vam je potreban za pokriće mjesečnih izdataka.

Za što se sve plaća naknada

Uz tekući račun vežu se brojne naknade protiv kojih se buni veliki broj klijenata. Najčešće se plaćaju naknade za vođenje računa, izvadak iz mjesečne evidencije poslan poštom, dolazne i odlazne transakcije, podizanje gotovine na bankomatu ili naknade za vođenje kartice.

Iskoristite dodatne usluge

Uz tekući račun možete dobiti i čitav niz dodatnih usluga koje bi bilo šteta ne iskoristiti. Osim već spomenutog minusa, tu je izdavanje debitne ili kreditne kartice, internet bankarstvo na zahtjev, izdavanje čekova, a sve ćešće je i mobilno bankarstvo koje Vam omogućuje da upravljate svojim tekućim računom putem mobilnog telefona.

Primjeri povoljnih tekućih računa:


Tekući račun kod PBZ-a

Povoljan tekući račun s minimalnim naknadama i brojnim pogodnostima.
Više informacija: www.pbz.hr

Tekući račun u ZABI

Tekući račun uz koji ćete dobiti kreditnu karticu i najpovoljnije naknade za plaćanja:
Više informacija: www.zaba.hr

Flexi tekući račun Raiffeisen Banke

Fleksibilan tekući račun koji se prilagođava Vašim potrebama.
Više informacija: www.rba.hr
Tekući računi

Kako pravilno koristiti minus na tekućem
Tko sve može otvoriti tekući račun bez naknada

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH