Što je štedni račun

Nevezana financijska sredstva ne ostavljajte da beskorisno leže na tekućem računu. Potrudite se povećati im vrijednost. Jedan od načina je prebacivanjem novca na štedni račun koji možete otvoriti u gotovo svakoj banci. Ukoliko razmišljate o korištenju ovog proizvoda, upoznajte se najprije s njegovim dobrim i lošim stranama.

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno

Štedni račun ....

Što je štedni račun i koje su njegove prednosti

Štedni račun Vam omogućava da povećate vrijednost uloženim sredstvima višom kamatom bez oročenja, a sve to bez naknada za vođenje računa. Većinom se otvara na neodređeno vrijeme kao dodatak tekućem računu. Korištenje štednog računa ne povlači za sobom nikakve rizike zato što su depoziti osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, sukladno zakonskim propisima. Ostvarena kamatna stopa Vam se na račun pripisuje svakog mjeseca, a ugovaranje je vrlo jednostavno.

Izaberite između dvije varijante

Ovu vrstu štednje možete ostvariti otvaranjem štednog računa u nekoj od banaka ili ugovaranjem štednje po viđenju. U drugoj varijanti dobit ćete štednu knjižicu na koju će Vam se upisivati depoziti, u kunama ili devizama. Banke za ovu vrstu štednje ne uzimaju nikakve naknade osim one za zamjenu oštećene ili popunjene knjižice. Ovo je vrlo jednostavan način štednje koji uz relativno malu kamatu omogućava brzo podizanje novca u banci ili bankomatu.

Nedostatci štednih računa

Do sada smo spominjali samo dobre strane štednih računa. Zanimaju Vas njihovi nedostatci? S obzirom na inflaciju, povećanje vrijednosti novca ovim putem nije zadovoljavajuće. Neke banke uvjetuju štednju otvaranjem tekućeg ili deviznog računa. Kamata koju ćete dobiti ovim načinom štednje je relativno niska u usporedbi s mogućnostima koje nudi oročena štednja.

Koji novac se isplati držati na štednom računu

Štedni račun se isplati ako želite uvijek imati pri ruci nekakvu rezervu koju ćete moći iskoristiti u slučaju bolesti, neočekivanih izdataka ili u slučaju gubitka zaposlenja, a namjeravate ga potrošiti u roku od 12 mjeseci. Ovakva štednja se ne isplati u slučaju da sredstva planirate iskoristiti tek za nekoliko godina. U tom slučaju prihod neće pokriti inflaciju pa je bolje potražiti drugi bankarski proizvod s boljom kamatnom stopom.

Primjeri povoljnih štednih računa:


B Free štedni račun

Sberbank nudi posebnu vrstu štednog računa s visokom godišnjom kamatnom stopom i bez ograničenja na visinu ulaganja.
Više informacija: www.b-freebanking.com

RBA štednja po viđenju

S ovim proizvodom možete ostvarivati kamatu uz mogućnost podizanja novca u svakom trenutku:
Više informacija: www.rba.hr/stednja-po-vidjenju

Ritam račun Splitske banke

Račun u kojem su kombinirane prednosti štednje po viđenju i oročene štednje.
Više informacija: www.splitskabanka.hr


Štednja i investiranje

Što je štedni račun
Što je oročena štednja
Kako investirati u nekretnine

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH