Štednja i investiranje

Ako želite početi štedjeti ili investirati, imate pred sobom šarolik izbor mogućnosti kako dobiti više za svoj novac. Mi Vam savjetujemo da se upoznate s nekima od najzanimljivijih financijskih proizvoda koji mogu umnožiti Vaš novac.

» 3 min čitanja «

obrazek s popiskem

Investirati se može na razne načine

Štedni računi

Na novac deponiran na štedni račun može Vam biti obračunata kamata od čak 2% godišnje. To je potpuno siguran način dobrog raspolaganja novcem zato što su svi depoziti zakonski osigurani. Ako Vam Vaš novac zatreba možete slobodno raspolagati njime zato što nije oročen. Neki štedni računi mogu se otvoriti kao dodatak tekućem računu i njime možete upravljati preko Internet bankarstva. Ako više volite papir, ugovorite štednju na viđeno i nabavite si vlastitu štednu knjižicu.

Štedni račun predstavlja dobar izbor ukoliko se radi o financijskoj rezervi koju ćete najvjerojatnije potrošiti u roku od godine dana. Ovu varijantu nemojte koristiti ako imate na raspolaganju novac koji Vam neće trebati neki duži period zato što Vam u tom slučaju prihod neće pokriti inflaciju.

Oročena štednja

Oročena štednja se preporuča onima koji žele dobro iskoristiti novac koji će im trebati za nekoliko godina. Ovaj tip štednje može se pohvaliti visokom kamatnom stopom i minimalnom brigom oko vođenja računa. Možete birati želite li fiksnu ili promjenjivu kamatnu stopu. I u ovom slučaju depozit je zakonski osiguran.

Neugodna karakteristika oročene štednje je ograničenje minimalnog i maksimalnog iznosa koji možete oročiti. Rok na koji oročujete birate sami, ali ako budete trebali novac prije isteka ugovorenog roka morat ćete platiti sankcije koje će Vas koštati dijela prihoda.

Druge prilike za investiciju

Kako biste povećali vrijednost svog novca možete investirati u dionice. Kod takve investicije o svemu odlučujete samostalno i imate mogućnost ostvariti visoke prihode. Trajanje ovakvog oblika ulaganja i njegova visina je bez ograničenja. Možete pokušati ulagati i u robu kao što su nafta i plin, ali za to treba imati mnogo iskustva. Još jedna od mogućnosti je kupnja obveznica koje traže viši početni kapital.

Nećete pogriješiti odlučite li uložiti u nekretnine. Ovaj tip ulaganja najčešće ide preko hipotekarnog kredita. Dobar izbor je i zlato koje ne gubi na vrijednosti ni u vrijeme financijskih kriza. Jedan od oblika investicija su i uplate polica životnog ili mirovinskog osiguranja ili oslanjanje na investicijske fondove.
Štednja i investiranje

Što je štedni račun
Što je oročena štednja
Kako investirati u nekretnine

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH