Na što obratiti pozornost kod podizanja zajma

Zajmovi i krediti – nisu samo lako stečen novac, već mnogo brige oko otplaćivanja koje može trajati i više godina, a u slučaju hipoteke i po nekoliko desetljeća. Ugovore o zajmu ili kreditu ne biste smjeli potpisivati bez intenzvinog promišljanja o tome trebate li zaista taj novac. Na što sve trebate obratiti pozornost pri potpisivanju ugovora o zajmu?

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno.

Briga oko kredita s potpisom tek počinje..

Pažljivo pročitajte cijeli ugovor

Svaki ugovor o zajmu ili kreditu, čak iako se radi o manjoj svoti, treba pažljivo pročitati. Ukoliko Vam bilo što bude nejasno, pitajte ugovaratelja ili pravnika da Vam objasne. U praksi, najvažnije informacije su pisane malim slovima na kraju ugovora. To je osobito slučaj ako uzimate zajam od neozbiljnih nebankarskih institucija.

Provjerite kakvo je društvo od kojeg posuđujete novac

Posebno pažljivi trebate biti ako namjeravate uzeti zajam kod institucije o kojoj ne možete naći nikakve informacije. Prije potpisivanja ugovora provjerite je li društvo vjerodostojno. Pokušajte preko internetskog pretraživača naći forume s iskustvima klijenata dotičnog društva. Tamo Vas mogu upozoriti na probleme koje možete očekivati.

Obratite pozornost na EKS

Niska kamatna stopa ne znači automatski da je i kredit povoljan. Koliko točno ćete morati vratiti novaca saznat ćete iz EKS-a (efektivne kamatne stope). U nju su uračunate kamate, naknade i pristojbe koje idu u paketu s kreditom. Ova stopa može biti višestruko viša od same kamatne stope.

Sankcije

Obratite pažnju i na odredbe ugovora koje se tiču sankcija i naknada za nepravovremeno otplaćivanje ili pak za prijevremenu otplatu. Sankcije mogu učiniti kredit puno skupljim i dovesti Vas u dužničku krizu koja može dovesti do ovrhe. Prije potpisivanja ugovora s visokim sankcijama zapitajte se vrijedi li toliko riskirati.


Financijski savjetnik

Besplatna financijska savjetovališta u Hrvatskoj
Kako izbjeći ovrhu
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Na što sve obratiti pozornost pri ugovaranju zajma

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH