Na što trebate pripaziti kad koristite kreditnu karticu

Možda na prvi pogled kreditne i debitne kartice izgledaju jednako, ali zapravo funkcioniraju na sasvim različitim principima. S kreditne kartice povlačite novac koji Vam posuđuje banka i zapravo nije toliko bitno koliko stvarno imate na tekućem računu. Dostupnost financijskih sredstava ima svoje dobre i loše strane. Kako se čuvati onih loših?

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno

Ne dopustite da zbog kreditne kartice trošite više nego si možete priuštiti..

Platite svoje račune do roka u kojem Vam se ne zaračunava kamata

Kreditna kartica se isplati kad svoje financijske obveze ispunjavate na vrijeme u roku u kojem Vam se ne zaračunava kamata. To je otprilike 40 do 60 dana od nastanka obveze, ovisno o kartici. Ako zakasnite, morat ćete platiti visoke kamate, koje mogu biti i preko 20% godišnje.

Ograničite podizanje novca s bankomata na minimum

Podizanje novca na bankomatima obično prati visoka naknada, a postoji i mogućnost da za ovaj tip podizanja novca s kartice ne postoji razdoblje za koje ne plaćate kamatu.

Sami kontrolirajte koliko ste potrošili

Račun Vam stiže na adresu jednom mjesečno, do tada ne postoji način na koji biste mogli imati nadzor nad već potrošenim sredstvima. Zato dobro pripazite na troškove i koliko često koristite karticu kako Vas dolazak računa ne bi neugodno iznenadio.

Obdržavajte pravila vezana za sigurnost plaćanja kreditnim karticama

I prilikom korištenja kreditne kartice vrlo je važno da poštujete osnovna sigurnosna pravila. Nikada nemojte povjeriti svoju karticu drugoj osobi ako ju nećete imati stalno pod nadzorom. Nemojte nigdje zapisati svoj pin, niti ga otkrivati drugim osobama. Ako koristite kreditnu karticu za plaćanje preko Interneta provjerite sigurnosni certifikat web stranice i kupujte samo u provjerenim e-shopovima.

Pripazite na naknade

Kreditna kartica može ispasti skup sport ako zbrojite koje sve naknade za nju morate plaćati. Osnovne su one izdavanja i vođenja, odnosno članarine. Provjerite i da li ćete morati platiti neke usluge za koje možda pretpostavljate da su uračunate u cijenu.

Psihološki rizik

Zapravo je najveći rizik imanja kreditne kartice - naša sklonost trošenju. Kad imate kreditnu karticu možete kupovati do mile volje i odlaziti u minus gotovo bez ograničenja. Trošenju dodatno pogoduje nedostatak gotovine u Vašem novčaniku.


Financijski savjetnik

Besplatna financijska savjetovališta u Hrvatskoj
Kako izbjeći ovrhu
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Na što sve obratiti pozornost pri ugovaranju zajma

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH