Kako izbjeći ovrhu

Ovrha ne mora biti neizbježna. Čim shvatite da više nemate dovoljno novca za plaćanje svojih obaveza, odmah počnite rješavati nastalu situaciju i tražiti načine na koje možete izbjeći potencijalni ovršni postupak. Što učiniti? Pokušat ćemo Vas upoznati s mogućnostima koje su Vam na raspolaganju!

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno

Ako Vam prijeti ovrha, součite se s problemom već danas!

Razgovarajte s vjerovnicima

Pasivnim ponašanjem nećete ništa promjeniti. Kontaktirajte svoje vjerovnike i pokušajte dogovoriti promjene u raporedu otplaćivanja, produžetak otplatnog razdoblja, sniženje ili odgodu rata. Ni vjerovnicima nije u interesu da se krene u ovrhu, zato što se cijeli taj proces može vremenski otegnuti i koštati ih više nego dogovor s dužnikom. To Vam povećava šanse za uspjeh.

Refinancirajte postojeće kredite

Uzaludno pokušavate skupiti novac za novu ratu? Probajte od banke ili druge institucije zatražiti refinanciranje Vaših postojećih obveza i spojite sve kredite u jedan. Za posljedicu ćete imati manje mjesečne rate, duže vrijeme otplate i uštetu na naknadama.

Posjetite ovrhovoditelja

Ako je nad Vašim dugovima već pokrenut ovršni postupak morate odmah djelovati. Vjerojatno nećete moći isplatiti svoje obaveze u određenom roku, zato probajte s njim dogovoriti raspored otplaćivanja i držati ga se.

Proglasite osobni bankrot

Na ovaj korak mogu se odlučiti dužnici koji duguju između 30 i 100 tisuća kuna, neovisno o broju vjerovnika, a nisu bili u stanju otplaćivati svoje obveze posljednjih 90 dana. Ovu mogućnost ne bi trebali korisniti vlasnici pokretne ili nepokretne imovine, jer je jedan od prvih koraka njihova prodaja, slično kao kod ovrhe. Više detalja potražite u Zakonu o stečaju potrošača u Narodnim novinama.

Saznajte koliko i kome ste točno dužni

Nije na odmet zatražiti kreditno izvješće iz Hrvatskog registra obveza po kreditima ili se informirajte na općinskom sudu sukladno mjestu prebivališta prijeti li Vam ovrha. Sastavite popis pojedinih rata i na vrijeme ih otplaćujte.


Financijski savjetnik

Besplatna financijska savjetovališta u Hrvatskoj
Kako izbjeći ovrhu
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Na što sve obratiti pozornost pri ugovaranju zajma

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH