Što je registar dužnika

Posljednjih godina krediti postaju sve dostupniji. Gotovo da nema čovjeka koji nije barem jedanput iskoristio mogućnost podizanja kredita kako bi dosegao željeno. Banke i neke nebankarske ustanove prije odobrenja provjeravaju kredibilitet tražitelja preko evidencija u registru dužnika.

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno

Jeste li i Vi evidentirani u nekom od registara?

Čemu služe registri dužnika?

U registru su zabilježene informacije o obavezama tražitelja kredita, o njegovoj urednosti otplaćivanja i pouzdanosti. Postoji više vrsta registara:

Prilikom predaje zahtjeva za odobrenje kredita, tražitelj daje pismenu suglasnost kojom dopušta evidentiranje svojih osobnih podataka u Hrvatskom registru obveza po kreditima. Evidencija iz registra se koristi u eventualnom sljedećem traženju kredita. U HROK-u će se dakle naći svatko tko je ikad zatražio kredit u nekoj od banaka koja je povezana u sustav međusobnog informiranja banaka.

Pozitivne bilješke u HROK-u

Informacije u Hrvatskom registru obveza po kreditima mogu biti i pozitivne. Ako ste kredite redovito i uredno otplaćivali, bit ćete klijent vrijedan povjerenja za potencijalnog pružatelja slične usluge. Vrijedi i obratno, u slučaju da ste kasnili ili ostali dužni, može se dogoditi da Vam ne odobre novi kredit, ili ga odobre po nepovoljnijim uvjetima.

Gdje dobiti kreditno izvješće?

Ako želite dobiti bolji uvid u svoje obaveze zatražite kreditno izvješće. To možete učiniti osobnu u prostoriji HROK-ovog ureda za klijente ili u poslovnici bilo koje banke korisnice HROK-a.


Financijski pojmovi

Što je bonitet
Što je registar dužnika
Što je arbitražna kauzula
Što je EKS

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH