Što je bonitet

Ukoliko ste zainteresirani za dobivanje kredita u banci i fizička ste osoba ili poduzetnik, banku će prije svega zanimati dvije stvari: evidencija iz registra dužnika i bonitet. Ovo su dva najvažnija parametra koji odlučuju o tome hoće li Vam kredit biti odobren. Ali koje je točno značenje pojma bonitet? Donosimo Vam podrobnije objašnjenje.

» 3 min čitanja «

Kontokorent k běžnému účtu využívejte uvážlivě

Minus na tekućem računu koristite razumno

Što je bonitet i kako se određuje?

Bonitet označava sposobnost klijenta da ispuni svoje financijske obaveze, u slučaju kredita, sposobnost redovitog otplaćivanja. Kako bi ga se izračunalo, potrebno je priložiti potvrdu o primanjima za posljednjih nekoliko mjeseci na temelju čega banka vrednuje dohodak tražitelja. Općenito vrijedi, da čim su veća primanja, to je veća šansa da će kredit biti odobren.

Primanja nisu jedina stavka koja utječe na bonitet. Bonitet se prosuđuje i uzimajući u obzir starost tražitelja, spol, obrazovanje, profesiju, bračno stanje i broj djece. Pozornost se posvećuje i rashodovnoj strani i kreditnoj povijesti koja se nalazi u registrima.

Kako odrediti vlastiti bonitet?

Bonitet utječe na visinu kamatne stope. Ako tražitelj kredita dokaže da ima visok bonitet steći će uvjete za nižu kamatnu stopu. A kada klijent ima dobar bonitet? Kada mu nakon odbitka mjesečne rate traženog kredita, iznosa potrebnog za životni minimum i drugih redovitih izdataka iz njegovog čistog mjesečnog primanja preostane određena financijska rezerva.

Kako povećati bonitet?

Banka Vam je odbila dati kredit radi preniskog boniteta? Postoje načini kako ga povećati. Najjednostavnije je naći sudužnika ili jamca. Sudužnik je jednako odgovoran za isplatu kredita kao i Vi te banka može od njega zatražiti plaćanje. Ako imate jamca, banka prvo traži ispatu kredita od dužnika, ako on nije u stanju ispuniti svoju obvezu, iznos namiruje od jamca. Sljedeća mogućnost, kako povećati bonitet, je sniziti visinu mjesečnih obroka.


Financijski pojmovi

Što je bonitet
Što je registar dužnika
Što je arbitražna kauzula
Što je EKS

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH