Što je arbitražna klauzula

Arbitražna klauzula je dio nekih ugovora ili uvjeta poslovanja. Radi se o sporazumu po kojem obje ugovorne strane pristaju na to da u slučaju spora odluku prepuste arbitražnom sucu, a ne državnom sudu.

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno

Dvaput razmislite prije nego potpišete ugovor s arbitražnom klauzulom

Arbitražna klauzula u potrošačkim kreditima

Ova klauzula ima smisla kad se radi o rješavanju sporova među poduzetnicima, a nikako ne kada se radi o strankama koje nisu ravnopravne. Obratimo pozornost na arbitražnu klauzulu u ugovorima o potrašačkim kreditima. Na ovaj način dužnik se odriče prava na rješavanje spora pred sudom - neovisnom institucijom. I dok protiv odluke suda postoji mogućnost žalbe, isto je puno kompliciranije u slučaju odluke arbitražnog suca. Zajedničko za oba navedena dokumenta je to što su oba pravno valjana i odmah stupaju na snagu. To znači da Vaša obaveza može biti odmah predana ravno u ruke ovrhovoditelja.

Vjerovnici su uvijek u boljem položaju

Arbitražna klauzula je u slučaju ugovora o kreditima uvijek povoljnija za vjerovnike. Tražitelj kredita je tako stavljen u podređeni položaj u odnosu na predlagatelja ugovora, tj. kreditne ustanove koja ima pravo izabrati jednog od tri arbitražna suca (i sudjelovati u izboru trećeg), koji je privatni subjekt i ovisi o količini dodjeljenog posla. Njemu je u interesu steći što veći broj poslova i zato u sporovima većinom bude na strani onoga tko mu poslove pribavlja.

Što učiniti ako ste već potpisali arbitražnu klauzulu?

Niste dužni potpisivati ovu klauzulu i možete izraziti svoje neslaganje. Ako ste već potpisali arbitražnu klauzulu zatražite savjet pravnika ili specijalizirane savjetodavne službe gdje će Vam objasniti kako riješiti spor ili kako postupati da bi odluka arbitražnog suca bila poništena na sudu. Možete uspjeti zato što čitav niz kreditnih ustanova iskorištava neznanje korisnika i u ugovor uvrštava klauzulu koja nije pravno valjana.


Financijski pojmovi

Što je bonitet
Što je registar dužnika
Što je arbitražna kauzula
Što je EKS

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH