Što je EKS

Kredit ne biste trebali birati samo prema visini kamate, nego i prema visini efektivne kamatne stope, koja Vam je sigurno poznatija pod kraticom EKS. U reklamama se često pojavljuje napisana sitnim slovim na dnu ugovora zato što je to najvažnije mjerilo za povoljnost kredita, a financijskim ustanovama je stalo do toga da o njoj znate što manje.

» 3 min čitanja «

Minus na tekućem koristite razumno

EKS - prava cijena kredita

Što je EKS i što obuhvaća?

EKS otkriva postotak iznosa duga koji dužnik mora platiti u razdoblju od jedne godine. Odražava stvarnu cijenu posuđenog novca u postotcima po godini. U nju su uračunate sve naknade vezane uz kredit. Osim kamata to mogu biti naknade za ugovaranje/odobrenje, za vođenje kredita, za vođenje računa i za transakcije financijskih sredstava ili za osiguranje sposobnosti otplate.

Uspoređujte visinu EKS-a

EKS je vrlo važan pokazatelj prilikom uspoređivanja kredita s istim rokom otplate. Bolje ćete procjeniti prednosti i nedostatke pojedinih zajmova i koliko ćete ih točno preplatiti. S relativno niskim EKS-om posuđuju prije svega banke, dok je stopa u slučaju nebankarskih ustanova nekoliko postotaka viša. Kod kratkoročnih zajmova može ova vrijednost doseći i do nekoliko tisuća postotka.

Što je važno znati o EKS-u?

Način izračuna efektivne kamatne stope se izračunava po istoj metodologiji za sve banke u Hrvatskoj budući da ga je propisala Hrvatska narodna banka. Ovo Vam omogućava puno lakše uspoređivanje kreditnih proizvoda različitih banaka.

Kako se izračunava EKS?

EKS se izračunava u postotcima. Sam izračun je veoma složen i zato su prosječnom tražitelju na raspolaganju različiti on-line kalkulatori. Kod izračuna se ne uzimaju u obzir naknade za dopunske usluge koje nisu uvjet za kredit i sankcije za kašnjenje s otplatom.


Financijski pojmovi

Što je bonitet
Što je registar dužnika
Što je arbitražna kauzula
Što je EKS

Povezani članci

Znate li što je bonitet i kako se izračunava?
Na što pripaziti kod korištenja kreditne kartice
Poštujte osnovna pravila i izbjegnite ovrhu
Zašto su hipotekarni krediti tako omiljeni
Želite početi investirati u nekretnine?
Štedni račun: ne dajte da Vam novac gubi na vrijednosti

Najnovije

Besplatno financijsko savjetovanje u RH